fbpx

Retraites

Regelmatig verzorgen wij meditatieretraites in Nederland. Met name stilte retraites (Vipassana retraites) of combinaties hiervan met bijvoorbeeld yoga of bepaalde thema’s zoals liefdevolle vriendelijkheid en compassie. Hieronder een overzicht van ons actuele aanbod retraites:

BLIJF OP DE HOOGTE

ONTVANG E-MAILS VOOR NIEUWE RETRAITES

Blijf op de hoogte van nieuwe retraites en ontvang inspiratie e-mails.

Dingeman Boot Vipassana retraite

Vipassana retraite 2020 - Stilte retraite

Vipassana retraite geleid door Dingeman Boot en Gerjan Schoemaker.
Verlengde weekend retraite in stilte van 21 t/m 24 mei 2020.

Metta retraite

Brahma Vihara + Vipassana retraite 2021

Hart- en Inzicht-meditatie retraite geleid door Gerjan Schoemaker.
Metta, Karuna, Mudita en Upekkha gecombineerd met Samatha en Vipassana.
– DEZE RETRAITE WORDT VERMOEDELIJK PAS IN 2021 WEER AANGEBODEN –

Vipassana retraite kundalini yoga

Vipassana meditatie retraite met Kundalini yoga 2021

De Vipassana meditatie wordt gefaciliteerd door Gerjan Schoemaker en de Kundalini yoga door Wilbrand Schothuis.

– DEZE RETRAITE WORDT VERMOEDELIJK PAS IN 2021 WEER AANGEBODEN –

Meditatiedagen

Naast retraites organiseren wij ook meditatiedagen. Hieronder onze geplande evenementen:

Osho Dynamic Meditatie

Osho Dynamic Meditatiedag - 2020

Een Ochtend met onder andere Stilte meditaties, de Osho Dynamic Meditatie en mindful movements. De ochtend is van 9.30 uur tot 13.00 uur. Locatie Zwolle.
De exacte datum voor de volgende Osho dag is nog onbekend. Vermoedelijk pas in 2021.

Wat voor soort retraites worden er gegeven?

Wij hebben de intentie om diverse meditatie retraites en meditatie workshops te verzorgen. Onze basis is Vipassana meditatie, maar daarnaast geven wij ook andere type retraites, eventueel in samenwerking met andere centra en leraren. Zo verwachten wij in 2019 niet alleen een Vipassana retraite te geven, maar ook een stilte meditatie retraite met Kundalini Yoga.

Wat is een stilte retraite?

De stilte retraites die wij verzorgen zijn vaak op basis van Vipassana meditatie. Maar af en toe hebben we ook stilte retraites met andere meditatie vormen. De retraites zijn volledig in stilte zodat je echt naar binnen kunt keren. Het is vaak zelfs aan te bevelen om ook andere vormen van communicatie zoals oogcontact tot een minimum te beperken. Om tot diepere concentratie en opmerkzaamheid te komen, is het bevorderlijk om de mind tot verstilling te krijgen. Zodra we contact hebben met anderen zet dit vaak, ongewenst, gedachten en gevoelens in gang waardoor we minder makkelijk tot deze stilte kunnen komen.

Wat is een Vipassana retraite?

De Vipassana retraites (ook wel Boeddhistische retraites) die wij verzorgen zijn vrijwel volledig in stilte en vaak voor een groot gedeelte ook volgens traditioneel Theravada Boeddhistische richtlijnen. Het programma bij een Vipassana retraite staat met name uit afwisselend Vipassana zitmeditatie en Vipassana loopmeditatie. Meestal worden de Vipassana retraites nog gecombineerd met andere oefeningen zoals Yoga, Mindful Movements, Metta Meditatie en Mantra’s zingen. Deze zijn bij onze Vipassana retraites echter slechts aanvullend, tenzij dit nadrukkelijk bij de specifieke retraite staat aangegeven.

Waarom een retraite?

Vipassana betekent Inzicht. Vipassana-meditatie is dan ook hetzelfde als Inzicht-meditatie. Tijdens een Vipassana retraite proberen we tot diepere inzichten te komen. Door meerdere dagen achtereenvolgens te mediteren komt de geest tot kalmte, tot een grotere opmerkzaamheid en concentratie. Vanuit deze helderheid kunnen we meer helder kijken. Volgens Gerjan Schoemaker zijn er effecten van meditatie op grofweg drie niveaus:

  • Meditatie op praktisch niveau: Mediteren om te komen tot onder andere rust, ontspanning en bijvoorbeeld het ontwikkelen van concentratie en compassie.
  • Meditatie op psychologisch niveau: Mediteren om inzicht te krijgen in je eigen gedachtepatronen, overtuigingen, conditioneringen, percepties, gevoelens en dergelijke. Vanuit dit inzicht is het mogelijk je systeem fundamenteel te veranderen.
  • Meditatie op filosofisch of spiritueel niveau: Inzicht in datgene dat je als een zelf waarneemt een illusie is (Anatta) en dat dit leidt tot vormen van lijden als je je hiermee volledig identificeert + inzicht in datgene dat je onbewust als vaststaand, permanent aanneemt, veranderlijk is. Inzicht hierin biedt een ander perspectief van kijken naar de dingen en leidt mogelijk tot volledige transformatie.

Hoewel de meeste mensen voor zichzelf de drie niveaus vaak als doel doorlopen (mensen beginnen vaak met meditatie vanuit praktisch oogpunt, vervolgens krijgen ze meer inzicht in hoe hun mind werkt om vervolgens tot verdere verdieping te komen). Maar bewust of onbewust ontwikkel je alle drie deze niveaus tijdens een Vipassana retraite.

Concrete effecten meditatie

Mensen die nog nooit een retraite hebben gedaan zijn vooral benieuwd naar de concrete effecten op praktisch niveau. Daarvan moet gezegd worden dat dit per persoon verschilt. Vaak hoor ik bij mensen dat als ze een retraite uitkomen dat ze zich kalm en helder voelen. Soms zelfs extatisch. Ze maken weer nieuwe keuzes in het leven doordat ze dichter bij zichzelf komen. Ze weten echt wat wat ze willen en wat goed en niet goed voor ze is. Andere mensen komen blokkades tegen tijdens retraites. Dit kan soms onverwacht en confronterend zijn. Sommige verwerken deze blokkades tijdens een retraite, terwijl bij anderen diepere lagen zichtbaarder zijn geworden en er op dat moment een nieuw proces in gang wordt gezet. Je kunt je voorstellen dat je dan op een andere manier een retraite beleeft en uit een retraite komt.

Wat kost een retraite?

De kosten variëren per retraite. Enkele retraites hebben een ‘all in’ prijs, en anderen zijn op basis van Dana. Bij retraites op basis van Dana worden de vaste kosten (de kosten voor het verblijf in het meditatiecentrum, het eten en het verblijf van de leraren) van te voren in rekening gebracht, maar krijgt de leraar en/of organisatie niets. Jij als deelnemer bepaalt dan aan het einde van de retraite hoeveel je de leraar/organisatie wilt geven. Vaak wordt hier wel een richtbedrag aan gegeven, maar is mede afhankelijk van wat je kunt missen. Dana is een oefening in het cultiveren van vrijgevigheid. Karma yoga (lees hieronder) is ook een vorm van Dana.

Wij hebben de intentie om regelmatig ‘goedkope retraites’ binnen Nederland aan te bieden omdat wij er voor staan dat zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid hebben deel te kunnen nemen.

Waar worden de retraites gegeven?Meditatiecentrum Loenen

Tot nu toe worden alle retraites in Nederland gegeven. De retraites voor 2019 worden vermoedelijk bij Sada Shiva Dham in Loenen, en bij Huize Elisabeth Denekamp gegeven. De locatie van iedere retraite staat aangegeven als je doorklikt op de specifieke retraite.

Retraites in Nederland?

Voorlopig organiseren wij al onze retraites in Nederland. Dit doen wij wel bij verschillende centra, in verschillende provincies.

Wat is Karma Yoga bij een retraitecentrum?

Vrijgevigheid is in vele stromingen, zoals ook in het Boeddhisme, een belangrijke pijler. Met Karma Yoga doe je als het ware vrijwilligers werk voor het retraitecentrum waar de retraite wordt gegeven. Het doen van Karma Yoga bij het retraitecentrum draagt bij aan je pad tot bevrijding. Bovendien kunnen de retraitecentra waar het gewoon is om Karma Yoga te verrichten, de kosten van een retraite relatief laag houden.

Weekend retraites

Veel retraites die wij verzorgen zijn weekend retraites (vrijdagavond tot zondagavond) of verlengde weekend retraites (donderdagavond tot zondagavond). Onze voorkeur gaat vaak uit naar minimaal 3 dagen, omdat de meeste mensen deze tijd wel nodig hebben om de mind echt tot verstilling te laten komen.

Wie verzorgen de meditatieretraites?

Gerjan Schoemaker MeditatieleraarMeditatieleraar Gerjan Schoemaker zal vrijwel altijd bij de retraites aanwezig zijn, al dan niet samen met een andere leraar. Voor 2019 en 2020 staat een Vipassana Retraite met Dingeman Boot op het programma. Mogelijk wordt er daarnaast in 2019 ook nog een retraite gegeven samen met een Kundalini Yoga leraar.

Archief retraites en meditatiedagen

osho buddha meditatiedag

Meditatiedag 25 Augustus 2018

Osho & Boeddha Meditatiedag
Een (stilte)meditatiedag met als thema ‘Bevrijding volgens Osho en Boeddha’.

Meer informatie over Vipassana en stilte retraites in Nederland.

Retraite gerelateerde artikelen:


Ontvang inspiratiemails met:
🧡 Aankondigingen retraites
🧡 Meditatievideo's + Blogs
(o.a. verhalen en geleide meditaties)