stilte retraite 2019

Stilte retraite – Inzicht-meditatie (Vipassana)

meditatie retraite 4 t/m 7 juli 2019 met Dingeman Boot & Gerjan Schoemaker

Deze Vipassana meditatie-retraite geschikt voor beginners en gevorderden. Meditatie-ervaring is wel vereist. Twijfel of je voldoende ervaring hebt? Neem dan even contact op.

Donderdag 4 juli t/m zondag 7 juli 2019 organiseren wij een stilte retraite met Vipassana Meditatie met ook een onderdeel Liefdevolle vriendelijkheid (Metta Meditatie) en eventueel andere hartkwaliteiten (Brahma Vihara). Het betreft een zogeheten verlengde weekend retraite die begint op donderdagavond om 20.00 uur en eindigt op zondag rond 15.30 uur.

Vipassana Retraite

Het programma bestaat met name uit afwisselend Vipassana zitmeditatie en loopmeditatie, aangevuld met Mindful Movements/Yoga. Aan het einde van de retraite sluiten we nog af met een Metta Meditatie en Mantra’s zingen. Mogelijk krijgt de Metta nog een groter onderdeel in deze retraite.

Kosten retraite

De kosten voor deze retraite zijn €185,00 per persoon + Dana (donatie) voor de leraren. Bij de standaardkosten wordt voor de leraren alleen de verblijfkosten vergoed. Met het Dana principe wordt je als deelnemer uitgenodigd om te oefenen in vrijgevigheid door zelf te bepalen wat je aan de leraren wilt geven.

Als je graag mee wilt doen, maar de hoogte van de deelnamekosten een belemmering vormt, neem dan contact op met Gerjan Schoemaker (zie onze contactpagina).

Schrijf je hier in op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Retraite locatie in Loenen

Babaji ashram – Sada Shiva Dham

Deze retraite wordt op een bijzondere plek in Nederland gegeven, namelijk het Babaji ashram – Sada Shiva Dham in Loenen. Deze Ashram is in volledig Indiase stijl gebouwd, waardoor je je eigenlijk niet kunt voorstellen dat je je gewoon in Nederland bevindt.

Karma Yoga / Werk-meditatie

Bij het Babaji Ashram is het, net als bij veel andere meditatiecentra, gebruikelijk dat alle aanwezigen Karma Yoga verrichten. Karma Yoga wordt ook wel ‘werk-meditatie’ genoemd. In dit geval wordt van jou als deelnemer verwacht dat je een keer meehelpt bij de afwas + daarbij ongeveer 1 uur per dag een werkje die je mindful kunt verrichten. Karma Yoga is een vorm van Dana, waarbij wij oefenen in het cultiveren van vrijgevigheid.Volgens de Boeddhistische filosofie draagt het ook bij aan je eigen karma. Bovendien kunnen de kosten van retraites die worden gegeven bij meditatiecentra waar Karma Yoga gewoon is, relatief laag worden gehouden.

Slaapkamers

Er zijn uitsluitend 2-, 3-, of 4-persoonskamers beschikbaar. Omdat het aantal 2-persoons kamers beperkt is (+/- 10 stuks) word je verzocht op het aanmeldingsformulier te vermelden als er speciale omstandigheden zijn waarom je een 2-persoons kamer wenst. Je hebt dan voorrang. Zijn daarna meer aanvragen voor een 2-persoons kamer dan er beschikbaar zijn worden deze toegewezen aan de oudsten in leeftijd.

Meditatiecentrum Loenen

Begeleiding

Dingeman Boot

Dingeman Boot is oorspronkelijk opgeleid en werkzaam als yogaleraar beoefent hij Vipassana-meditatie sedert 1983 en heeft in deze periode langere tijd gemediteerd o.l.v. Oosterse en Westerse leraren. In Birma was hij gedurende 14 maanden Boeddhistisch monnik. In “Pannananda”, centrum voor yoga-meditatie te Zwolle, begeleidde hij van 1992 tot 2012 groepen. Sedert 2013 begeleidt hij groepen voor de Stichting Vipassana Meditatie Zwolle. Verder begeleidt hij retraites en was hij van 1997 tot 2012 voor het onderdeel meditatie als docent verbonden aan de opleiding voor yogadocent van de Stichting Yoga & Vedanta te Doorn.

Dingeman Boot

Gerjan Schoemaker

Gerjan Schoemaker is eigenaar van Meditatie Centrum Vihara in Zwolle en hoofddocent van de opleiding ‘Professioneel Meditatieleraar’ bij het Nederlof Centrum in Amsterdam en Almere. Het Theravada Boeddhisme is voor Gerjan de basis en daarnaast verdiept hij zich in diverse andere Oosterse filosofieën en religies, waaronder het Hindoeïsme en Advaita Vedanta. Naast Vipassana meditatie onderricht Gerjan ook andere, vaak aanvullende, technieken en vormen van meditaties.

Gerjan Schoemaker meditatieleraar

Aanmelden

Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar info@vihara.nl.
Je ontvangt vervolgens een aanmeldingsformulier met meer informatie.

Is Boeddhisme religie of filosofie